Hur blir jag kattuppfödare?

Hur gör man för att bli uppfödare egentligen? Vart vänder man sig om man aldrig tidigare haft raskatt? Hur gör man i vilken ände börjar man?
Det första är ju att man måste besluta sig om vilken ras man önskar föda upp, börja inte med flera raser det gör det bara oerhört jobbigt och svårt och krånglar till det för dig i onödan när du är ny, det är mycket att lära och det räcker gott och väl att sätta sig in i en ras till att börja med.
Nedan finns en punktlista och därefter lite mer specificerat punkt för punkt lite bra saker att tänka på.

1. Välj vilken ras du vill föda upp.

a. När du skall välja ras är det en del att tänka på, en del har fler eller färre tester se till att du är beredd att följa det hälsoprogram som gäller för rasen. Vilken ras har du fallit för? Hur är de i livlighet, passar de din livsstil osv?

 

2. Lär dig standarden.

a. Titta inte bara på bilder där ägare uppfödare skriver att katten är standardenlig, detta stämmer inte alltid med verkligheten utan läs på standarden ordentligt så att du är påläst, finns en standard i bilder är det toppen om inte får du försöka läsa vad som verkligen står i standarden och titta på katterna. Står det slightly curved (mjukt böjd) så ska ju katten inte ha en slalombacke t ex utan just en mjuk böj. Ofta står det hyfsat bra skrivet men kan också lämna en del öppet för tolkning så man får försöka läsa och titta och lära.

 

3. Lär dig vilka hälsotester som behövs.

a. På www.pawpeds.com under de olika hälsoprogrammet står vilka raser som har vilka hälsoprogram. Där kan du se om din valda ras finns med. Just HCM testar enormt många raser för och därefter kan det skilja sig lite mellan de olika raserna. Just HCM är något som är oerhört bra att testa för inom i princip alla raser som finns.

4. Lär dig ifall rasen har något annat att ta hänsyn till.

a. Leta runt och se om du kan hitta något, inte alla uppfödare tar hänsyn till specifika katter som det kan vara vettigt att ta hänsyn till även om de hållit på länge. På MCO har vi en genetisk flaskhals i de 17 syskon vi kallar klonerna, på NFO har de en katt med namn Pans Polaris och inom andra raser kan det finnas andra katter man behöver ta hänsyn till. Att lära sig känna igen namn och läsa stamtavlor innan man börjar är aldrig dumt.

5. Besluta om du vill vara medlem i en IDP Klubb, WCF-förening eller SVERAK-förening.

a. Det skiljer sig lite mellan de olika förbunden och finns för och nackdelar med båda så det är bara att läsa på och se vad du fastnar för, WCF har tyvärr legat alltför mycket i skymundan men växer nu lavinartat och får mer och mer nya medlemmar vilket troligen kommer att leda till fler och fler utställningar något som tidigare varit en stor anledning till att många valt att bli SVERAK-anslutna istället för WCF-anslutna.

6. Gå med i den förening du beslutat dig för om du valt Göteborgskatten, www.goteborgskatten.se, önskar vi dig hjärtligt välkommen.

a. För att kunna skaffa ett stamnamn måste du bli medlem i en av kattklubbarna inom SVERAK eller WCF eller som vi Independent klubb.
När du väl blivit medlem kan du ansöka om stamnamn.

7. Kontakta ordföranden för att få blankett för ansökan om stamnamn, samt den information du kan behöva.

a. De flesta uppfödare oavsett ras vill helst att du skall ha ett stamnamn för att sälja dig en katt menad för avel. Och det visar också på att du tänkt igenom och planerat ditt beslut att börja föda upp. Så kontakta ordförande i vår klubb om du valt oss eller om du valt annan klubb den person som har hand om ansökningarna för att få veta hur du gör.

8. Ansök om stamnamn.

a. Fyll i blanketten, man brukar fylla i två-tre alternativa stamnamn, på vår sida under “Uppfödning - Info”, kan du klicka på länkarna för att se om det stamnamn du valt redan finns eller inte. Ett råd personligen från mig som först tänkte ha T-REX eller liknande då jag först började med CRX är att välj något neutralt. Idag är jag glad att jag valde Dagdrivarn då jag nu föder upp MCO och inte CRX längre. T-REX hade i och för sig kunnat passa även mina MCO men tänk om jag valt Stamnamnet typ “LockigaKatter” och så föder jag sen upp MCO det blir ju lite konstigt. Samma med ortnamn du vet aldrig om du flyttar, ett stamnamn har du för livet o du vet inte vart livet fört dig om 20 år.

9. Skaffa en mentor (vi har tänkt försöka se om vi kan få till ett mentorprogram för nya uppfödare).

a. En mentor som kan guida dig första tiden är A och O. Det är oerhört värdefullt att ha en mentor i ryggen och kanske inte bara en utan två det behöver inte vara inom samma ras, ibland kan det till och med vara en fördel att ha en mentor som står lite utanför och inte har personliga värderingar inom just din ras men det kan också vara en oerhörd fördel att ha en mentor inom rasen då kanske inte en mentor inom annan ras är så insatt i problematik inom just din ras.

10. Nu är du redo att börja leta efter din första avelskatt.

a. Här kommer ett superviktigt råd oavsett vilken ras du väljer. När du kontaktar en uppfödare där du sett en intressant parning eller en intressant kattunge, presentera dig ordentligt. När du hållit på något år kommer du att förstå precis vad jag menar! Vad vill vi uppfödare veta då? Jag lägger en helt egen punktlista för just detta i slutet av detta dokumentet (när du senare börjar leta hane till din hona glöm inte att lite samma gäller då, tänk igenom vad du skulle vilja veta av en som vill låna just din hane om du hade någon). När du hittat en potentiell katt, rådfråga gärna din mentor till att börja med om vad denne tror om just denna katten så att du får en fingervisning om att du är på rätt väg.

Här kommer då listan för presentationen när du så ska söka din första egna avelskatt.

1. Presentera dig men ditt namn och stamnamn och lite om dig själv.

2. Tala om vad du har för planer och mål med din uppfödning hur du tänker kring din kommande uppfödning vad vill du uppnå och hur du tänker kring hälsa eventuella genetiska flaskhalsar eller andra problem inom berörd ras.

3. Om du känner dig osäker tala gärna om det för i presentationer och säg att du har en mentor men att du gärna tar emot råd om vilken av kattungarna som kan vara den lämpligaste för dig ifall någon av dem nu blir ledig för avel.

Lycka till som kommande uppfödare och vi gamla rävar önskar dig stort lycka till och välkommen i gänget!